måndag 6 december 2010

Julbord w Krakowie

Lördag den 4 december 2010
Julbord to bardzo tradycyjny szwedzki stół, zastawiony świątecznymi potrawami w formie bufetu. W tym roku postanowiliśmy się spotkać w Krakowie.
http://www.krakow.nu/

Restauracja Krakow istnieje w Göteborgu już od 1983 roku i jest ważnym punktem spotkań polaków mieszkających w mieście. Mozna tu zjeść tradycyjne potrawy polskie takie jak; bigos, kotlet schabowy, barszcz czerwony, żurek, pierogi i golonkę. Zupełnie jak w Polsce!  Serwują tez polskie piwo i prawdziwy jabłecznik!

Menu restauracji Krakow

Chłopaki zamówili sobie Tatara i talerz polski,
dziewczyny wybrały czerwony barszczyk i pierożki.

Trudno jest mówić o "prawdziwych" tradycyjnych szwedzkich, potrawach świątecznych, ponieważ  kolacja wigilijna zmieniła się na przestrzeni czasu, nie tylko w Szwecji , ale i nawet w Polsce.


Dziś jednak podaje się szeroki wybór potraw na świąteczny obiad, zarówno z kuchni dawniejszej, jak i bardziej nowoczesne dania. Najpopularniejsze są jednak marynowane śledzie, sałatka śledziowa , łosoś marynowany lub wędzony. Luft fisk czyli rybę suszona na świeżym powietrzu, szynki, kiełbasy, różne wędliny, sylta - coś w rodzaju salcesonu, ogórki, ciasto. Janssons Frästelse – zapiekanka ziemniaczana z solonymi szprotkami – ansjovis , köttbullar - pulpety mięsne pieczone, pudding ryżowy, żeberka, ziemniaki, warzywa kapustne i świeże.


 Tatara podano z ćwikłą, co mnie nieco zdziwiło...

Na deser często podaje się ryż à la Malta, a  na świąteczny obiad pije się  piwo słodkie, porter, lub svagdricka czyli podpiwek. Sznapsy i wódeczka są obowiązkowe.
 

Inga kommentarer: