Julbord to bardzo tradycyjny szwedzki stół, zastawiony świątecznymi potrawami w formie bufetu. W tym roku postanowiliśmy się spotkać w Krakowie.
http://www.krakow.nu/
Restauracja Krakow istnieje w Göteborgu już od 1983 roku i jest ważnym punktem spotkań polaków mieszkających w mieście. Mozna tu zjeść tradycyjne potrawy polskie takie jak; bigos, kotlet schabowy, barszcz czerwony, żurek, pierogi i golonkę. Zupełnie jak w Polsce! Serwują tez polskie piwo i prawdziwy jabłecznik!
Menu restauracji Krakow
Chłopaki zamówili sobie Tatara i talerz polski,
dziewczyny wybrały czerwony barszczyk i pierożki.
dziewczyny wybrały czerwony barszczyk i pierożki.
Trudno jest mówić o "prawdziwych" tradycyjnych szwedzkich, potrawach świątecznych, ponieważ kolacja wigilijna zmieniła się na przestrzeni czasu, nie tylko w Szwecji , ale i nawet w Polsce.
Dziś jednak podaje się szeroki wybór potraw na świąteczny obiad, zarówno z kuchni dawniejszej, jak i bardziej nowoczesne dania. Najpopularniejsze są jednak marynowane śledzie, sałatka śledziowa , łosoś marynowany lub wędzony.
Tatara podano z ćwikłą, co mnie nieco zdziwiło...
Na deser często podaje się ryż à la Malta, a na świąteczny obiad pije się piwo słodkie, porter, lub svagdricka czyli podpiwek. Sznapsy i wódeczka są obowiązkowe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar